Natuurhuisje 't Poepekrus

Historie

 

De Harstewei is een oude zandweg en handelsroute. De Harstewei was tot 1830 een gedeelte van de Rijksstraat weg tussen Groningen & Leeuwarden. Op 22 augustus 1831 word de nieuwe en tevens huidige straatweg geopend. En toen is ook de weg in tweeen  gedeeld, Alde Harstewei (Eestrum) en Harstewei (Kootstertille). De weg is totaal zo'n 4 km.


Vroeger kwamen er vele reizigers langs dit pad, ook dikwijls bij nacht.

Dit laatste was niet zonder gevaar. In 1580 meer dan vierhonderd jaar geleden kwam daar een Duitse handelreiziger  langs, een ‘Poep’, zoals de Duitsers minachtend door de Friezen werden genoemd, Deze onvoorzichtigheid boette de man met het leven. Hij werd door rovers overvallen, vermoord en beroofd.


Er werd een kruisteken op of bij het graf in de aarde gegraven. Vervolgens liet de pastoor alle boeren van zijn gemeente onder ede beloven dat eens in het jaar het kruis opnieuw zou worden uitgegraven. Deze eed was verbindend van geslacht op geslacht. Tot 2012 werd dit door de bewoners onderhouden.


In 2012 heeft deze plek de status van rijksmonument gekregen, en is er een grote steen en een kruis van cortenstaal geplaatst en word het onderhouden door de gemeente. 

Hannekemaaiers


De Harstewei was tevens een stuk van het Hannekemaaierpad van Neurhede naar Bakkeveen. Van 1550 tot 1900 liepen in het voorjaar grote groepen Duitse Hannekemaaiers (Poepen) uit de armoedige omgeving van Westfalen en NederSaksen naar Nederland om daar gras bij boeren te gaan maaien.


In het najaar liepen ze weer terug naar huis.
De paden die zij namen lagen op de hoger gelegen zandruggen. Hierdoor was er dus een heel netwerk van paden ontstaan die door de landarbeiders werden gebruikt.


Vooral op de terugweg bezweken, de soms uitgeputte arbeiders, nogal eens. Ze werden beroofd en vermoord. 

Natuur


De "Noordelijke Friese Wouden" is misschien wel het best bewaarde geheim van Friesland. Kenmerkend is het "knusse"coulisselandschap met duizenden kilometers elzensingels, houtwallen en honderden pingo's.


Het gebied heeft een unieke Flora & Fauna met een grote biodiversiteit. Misschien realiseer je het je niet gelijk, maar het is een voorrecht om in dit erkende Nationaal Landschap te mogen verblijven, uniek in Europa! Voor wie? Natuurliefhebbers, fotografen, vogelaars, fietsers, wandelaars, kunst en cultuurliefhebbers enz.


Aan het historische pad staat een monument " het Poepekrus" dit is tevens het startpunt van diverse wandel en fietsroutes.


Het Lauwersmeergebied en de Waddenzee daar ben je met een half uur. Maar ook de lokale uitjes zoals de Botanische Tuinen "de Kruidhof" en de Spitkeet in Harkema zijn dichtbij. Voor shoppen, kunst en cultuur ligt Kootstertille centraal tussen Groningen, Drachten, Dokkum en Leeuwarden.

Flora & Fauna


De oude houtwallen en elzensingels staan bekend om hun rijke flora & fauna. 


In onze tuin alleen al komen meer dan 40 verschillende vogels voor. Van de bekende soorten zoals de  koolmees en de merel tot de minder bekende soorten zoals de braamsluiper, fitis, tjiftjaf, en de goudvink. We hebben een aantal vaste bewoners zoals de grote bonte specht, vlaamse gaai, holenduif en de buizerd.


Daarnaast kun je hier dagelijks een sprong

reeën zien, ook de vos, marter, bunzing, hermelijn, haas, konijn, egel en verschillende muizen kun je hier ontmoeten.

Omgeving & Bezienswaardigheden


Aan het historische pad staat het monument " het Poepekrus" dit is tevens het startpunt en onderdeel van diverse wandel en fietsroutes. Zoals de "Poepekrús route" (7 of 13 km) dit is een afwisselende wandeling door een ongepolijst landschap. Voor een deel is het een besloten coulissen landschap van houtwallen en elzensingels. Maar ook open grasland met het 'mooiste' uitzicht op het Burgumer Meer. (https://www.mooisteroutes.nl/routes/27b01076/poepekrus).


De Kruidhof is de botanische tuin van Friesland en heeft de grootste collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. Op een oppervlakte van ruim drie hectare bloeien jaarlijks meer dan tweeduizend plantensoorten, gegroepeerd in zeventien fascinerende tuinen en collecties.
Op het terrein van De Kruidhof is een IJstijdenmuseum. In dit museum liggen de mooiste mineralen, zwerfstenen, fossielen en stenen gebruiksvoorwerpen. (https://www.dekruidhof.nl)

De tuinen bevinden zich op slechts 6 km van ons huisje.


De Spitkeet is een openluchtmuseum en themapark in Harkema op een ruim 4 hectare groot terrein. In het musuem is te zien hoe mensen op de Friese en Groningse heide het niet gemakkelijk hadden in de periode 1850-1950. Het volk was erg arm en de omstandigheden waren erbarmelijk. Het museum laat de verschillende soorten woningen en omstandigheden zien waarin de mensen leefden en werkten. (https://www.despitkeet.nl). Het openluchtmuseum bevindt zich op slechts 7,5 km van ons huisje


Het Nationaal Park Lauwersmeer (vogelparadijs op vroegere zeebodem) was ooit de Lauwerszee. Bij de uitvoering van het Deltaplan werd de zee in 1969 afgesloten en het zoute water veranderde in zoet water. Het open landschap van rietmoerassen en graslanden dat ontstond is uniek in Nederland. Het nationaal park kan je op velerlei manieren verkennen; op de fiets, te voet of vanaf een uitzichtpunt. Ontdek de bijzondere natuur van het Lauwersmeer met zijn unieke flora & fauna! Deze unieke plek bevind zich op slechts 15 km van ons huisje.


Ook de Waddenzee (Wereld Erfgoed Unesco), bevindt zich op ongeveer een half uur rijden vanaf ons huisje. (35 km). Een dag naar een eiland zoals Schiermonnikoog of Ameland is dan ook goed te doen!


Dit is slechts een kleine selectie uit de bezienswaardigheden die op een korte afstand liggen van ons huisje. Voor shoppen, kunst & cultuur ligt Kootstertille centraal tussen Groningen, Drachten, Dokkum en Leeuwarden. 

Twijzelermieden


Op nog geen 10 minuten afstand ligt dit prachtige natuurgebied.


Een te goed bewaard geheim, de Mieden. Hier land je tussen zo'n 240 vogelsoorten, tussen de wuivende rietkragen en zon je heerlijk tegen de vogelkijkhut..


De open mieden vormen een optimaal areaal voor een levensvatbare weidevogelpopulatie. Kwetsbare soorten als de grutto en watersnip vinden hier optimale leef- en broedomstandigheden.


Om een optimale uitgangssituatie te creëren zijn betrekkelijk delen van de mieden ontdaan van de voedselrijke zode. Het waterpeil is met 30 cm omhoog worden gebracht. Het streven is, dat het kwelwater zoveel mogelijk vastgehouden zal worden, waarbij slechts het voedselrijke regenwater zal worden afgevoerd.


Hier en daar zal het maaiveld plasdras komen te staan.  Ook zijn er enige ondiepe poelen gegraven. Deze vormen een ideale foerage- en slaapplaats voor watervogels en steltlopers zoals de grutto.


Sinds november 2021 word hier ook af en toe de zee arend gespot!